Een dik X door de Covid-crisis

Nederland 13 april

"Niet pappen en nathouden, maar keuzes maken!" 

Een van de nieuwste thema's in de financiële wereld is die van het K-herstel. Volgens Hans Stegeman, econoom bij Triodos Investment Management, staat die ‘K’ voor Klote-herstel. Wat hem betreft gaan we voor een transitie volgens de X-curve.

Genoeg gepraat: Vaccineren, vaccineren en vaccineren!

Open de winkels en de horeca… weer terug naar normaal!


Wat voor een samenleving willen we? Nadat we meer dan 100 miljard euro hebben uitgegeven om de ergste maatschappelijke en economische effecten van de coronacrisis te bestrijden, dringt het langzaam maar zeker tot eenieder door dat dit een heilloze weg is. Zonder visie, zonder idee van waar we naartoe gaan is dit water naar de zee dragen.

Hans zegt: een grote X er doorheen. Ofwel: een transitie volgens de X-curve. Niet pappen en nathouden, maar keuzes maken!


Heel veel geld voor heel weinig mensen

Een van de nieuwste thema's in de financiële wereld is die van het K-herstel: terwijl financiële waarden, en dan vooral van techbedrijven tot recordhoogte zijn gestegen, zakt de reële economie – die van jou en mij – steeds verder door haar knieën.


Laten we het vooral noemen wat het is: Klote-herstel (met hoofdletter, ja). Een dergelijk herstel houdt in dat de 'haves' alleen maar meer hebben gekregen, dat het door overheden geïnvesteerde geld – onze belastingcenten - in het financiële systeem blijft hangen en dat mede daardoor de status quo wordt gehandhaafd: een systeem waarvan zelfs de VVD vorig jaar nog concludeerde dat het voor de meeste mensen niet werkt.


Laten we het vooral noemen wat het is: Klote-herstel (met hoofdletter, ja)

Er zit een logisch einde aan deze manier van 'herstel'. Op een gegeven moment zien en ervaren mensen dat ze er niets aan hebben. Dat begint bij geen salarisverhoging voor verplegend personeel. En dat eindigt bij een bezuinigingsronde en mensen die merken dat ze wel degelijk de lasten moeten dragen, maar niet de lusten hebben gekend. Die zijn inmiddels namelijk al geconsumeerd door 's werelds rijkste 1 procent.

Hoe wel?


Het herstel van de coronacrisis gaat over transitie. En over transities is in Nederland gelukkig al veel nagedacht en geschreven. Zo heeft een clubje wetenschappers in Rotterdam de X-curve, ofwel de transitiecurve in het leven geroepen. Om het heel kort samen te vatten: geef in een transitie ruimte aan nieuwe, goede initiatieven, transformeer dat wat kansrijk is en bouw af wat kansloos is.


Geschreven door Hans Stegeman

Hans Stegeman (1972) is sinds twee jaar hoofd Research en Investment Strategie bij Triodos Investment Management. Hij werkte eerder bij het Centraal Planbureau en was een aantal jaren hoofdeconoom bij Rabobank. Hans Stegeman studeerde Algemene Economie aan de Universiteit Maastricht, en werkt momenteel aan een proefschrift over de circulaire economie.

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.