WOZ-waarde 2021 controleren

Apeldoorn 4 maart

De gemeenten in Nederland hebben dit jaar weer de verder WOZ-waarde verhoogd. Dit jaar hebben ze de toegenomen zorgkosten en de gemiste toeristen-belasting aangegrepen om het volk uit te persen.


Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals ozb. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt. De Vereniging Eigen Huis heeft 6 manieren om dit zelf te doen op een rij gezet. De uitkomst kun je meteen gebruiken om eventueel bezwaar tegen de WOZ-waarde te onderbouwen.

Er zijn ook andere adviseurs online de u kunnen helpen.


1. Aankoopprijs rond waardepeildatum

Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2020) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2021 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde gelijk zijn aan de aankoopprijs. In de volgende gevallen is de WOZ-waarde hoger dan de aankoopprijs:

    Er is sprake van erfpacht.

    De woning was verhuurd bij aankoop.

    Je hebt de woning verkregen onder andere bijzondere omstandigheden, 

    bijvoorbeeld van familie met korting of via een veiling.

De WOZ-waarde kan ook lager zijn dan de aankoopprijs. Dat is het geval bij een woning in aanbouw. In de WOZ-waarde houdt de gemeente er rekening mee dat de woning nog niet af is.


2. Taxatieverslag van de gemeente

Bij de gemeente kun je, meestal via DigiD, een taxatieverslag opvragen. Hierin staat de onderbouwing van je WOZ-waarde op basis van maximaal 3 verkochte woningen. Deze woningen zijn rond de peildatum verkocht en vindt de gemeente representatief voor de bepaling van jouw WOZ-waarde. Bekijk of je deze woningen vergelijkbaar vindt met die van jou en of de gemeente rekening heeft gehouden met verschillen in bijvoorbeeld oppervlakte. Zo niet, dan kan dat een indicatie zijn dat bezwaar maken zinvol is. 


3. WOZ-waardeloket

De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar. Via het WOZ-waardeloket kun je kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en toetsen of jouw WOZ-waarde juist is.


4. Verkoopprijzen vergelijkbare woningen

Bij een plaatselijke makelaar kun je achterhalen of en welke vergelijkbare woningen rond de peildatum zijn verkocht. Vervolgens kun je bij het Kadaster de koopsommen opvragen; tegen betaling van € 2,95 krijg je een koopsommenoverzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen vijf jaar binnen een postcodegebied. Vergelijk deze met je WOZ-waarde.


5. WOZ-check en WOZ-referentierapport

Met de gratis WOZ-check ontdek je of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft. Vul je adres en WOZ-waarde in en je krijgt snel inzicht in je kans van slagen. Als bezwaar maken de moeite waard is, kun je een WOZ-rapport van Calcasa aanvragen. In dit WOZ-rapport van Calcasa staan woningen die verkocht zijn rondom de peildatum en die een lagere WOZ-waarde kunnen onderbouwen. Naast de koopsom en geïndexeerde koopsom laat het rapport ook de kenmerken van de woningen zien, zodat je een goede vergelijking kunt maken en het bezwaar beter kunt onderbouwen. Het rapport kost € 19,50.


6. Waardebepaling of taxatie

Een taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar of beëdigd taxateur wordt in het algemeen als een gewichtig argument gezien bij een bezwaarprocedure. Je kunt de waarde van de woning rond de peildatum door een makelaar/taxateur laten bepalen. Hieraan zijn kosten verbonden, maar als je bezwaar of beroep (gedeeltelijk) gegrond wordt verklaard, kun je in aanmerking komen voor een proceskostenvergoeding.


WOZ controleren www.eigenhuis.nll

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.