Een kunstmatige ‘Urban Sun’ die 

Corona-virus Covid-19 tegengaat

Apeldoorn 10 maart

“Als we niet de makers zijn van onze toekomst, worden we het slachtoffer van onze toekomst.” Was getekend: ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde. Om die reden ontwierp hij met zijn team een kunstmatige zon die met specifiek licht de aanwezigheid van het coronavirus in publieke ruimtes, zoals pleinen en stadions, vermindert. Dinsdag-avond lanceerde hij de Urban Sun aan tafel bij Jinek.


Geïnspireerd door het licht van de zon en wetenschappers die onderzoeken hoe een nieuw specifiek licht het coronavirus tot 99,9% veilig kan reduceren, lanceert Studio Roosegaarde de Urban Sun. 


UV-C-verlichting kan lucht, oppervlakken en water desinfecteren

De kwaliteit van de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de reinheid van oppervlakken die we aanraken, hebben een enorme invloed op de gezondheid en ons welzijn. We lopen allemaal kans om virussen en bacteriën op te lopen en te verspreiden, vooral in drukke publieke ruimtes zoals kantoren, winkels, scholen, musea en in het openbaar vervoer. UV-C-straling wordt al ruim 40 jaar intensief gebruikt door wetenschappers en is een bekend desinfectiemiddel voor lucht, oppervlakken en water. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest, reageren op desinfectie met UV-C-straling. Signify is al decennialang pionier op het gebied van UV-technologie en heeft een bewezen staat van dienst voor de ontwikkeling van innovatieve UV-C-producten en toepassingen. In laboratoriumtests inactiveerden zij UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus!


Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht

Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, experts en wetenschappers hebben de uitdaging opgepakt om te onderzoeken hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel UV-licht dat wel schadelijk is. Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met de bestaande overheidsregels. Urban Sun visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegen gaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken.


Urban Sun werd eerder vandaag officieel gelanceerd in Rotterdam in de film première op StudioRoosegaarde.net. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: "Ik vind het geweldig. Veel mensen zijn COVID19 moe en ik denk dat we moed nodig hebben om nieuwe oplossingen te vinden, om met elkaar in contact te komen, om wat intimiteit te creëren. Dat is wat Urban Sun doet."


Urban Sun is in de afgelopen 14 maanden met eigen geld en tijd ontworpen door Roosegaarde's team i.s.m. externe experts en wetenschappers uit Nederland, USA, Japan en Italië. Urban Sun kan in iedere openbare ruimte worden tentoongesteld als een platform om elkaar op een meer menselijke manier te ontmoeten.


Daan Roosegaarde: "Onze wereld is gevuld met plastic barrières, onze familie gereduceerd tot computer pixels. Laten wij architecten zijn van ons nieuwe normaal en betere plekken creëren om elkaar te ontmoeten."


De Urban Sun's far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. Urban Sun voldoet aan de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) veiligheidsnormen. De wetenschap achter Urban Sun is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen in Nature door Columbia University en Hiroshima University. Uit deze onderzoeken blijkt dat ultraviolet licht met een golflengte van 222 Nm het coronavirus tot 99,9% veilig voor mens en dier kan terugdringen.


Meer informatie: www.studioroosegaarde.net

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.