Extra Vergine olijfolie is

het allergezondste vet

Apeldoorn 17 maart

Deze olie, onderdeel van het Mediterrane dieet, is een traditioneel vet dat bij een deel van de gezondste bevolkings-groepen ter wereld al lang tot de basisvoeding hoort. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de gezondheids-effecten van olijfolie, waaruit blijkt de vetzuren en anti-oxidanten erin krachtige, gunstige effecten hebben op de gezondheid, zoals een verlaagd risico op hartziekte.


Olijfolie is de olie die uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt geperst. Het proces is heel simpel…je perst gewoon de olijven en de olie loopt eruit. Maar er bestaat nog wel een groot probleem rondom olijfolie….het is niet altijd wat je denkt dat het is. Sommige soorten van mindere kwaliteit worden gemaakt met behulp van chemische middelen, of de olie wordt soms zelfs aangelengd met andere, goedkopere soorten olie. Daarom is het ontzettend belangrijk om de juiste soort olijfolie te kopen. De beste soort is de extra vergine olijfolie. Die wordt gewonnen met gebruikmaking van natuurlijke methodes en deze olie moet  voldoen aan standaards voor zuiverheid en bepaalde kwaliteitskenmerken voor smaak en geur. Olijfolie die echt extra vergine is, heeft een specifieke smaak en bevat veel antioxidanten genaamd (poly)fenolen, die de hoofdreden vormen dat (echte) olijfolie zo goed voor de gezondheid is.


Extra vergine olijfolie is tamelijk voedzaam. Er zitten bescheiden hoeveelheden vitamine E en K in en veel gunstige vetzuren. Maar waarin extra vergine olijfolie echt in uitblinkt is in de hoeveelheid antioxidanten. Deze stoffen zijn biologisch actief en sommige ervan kunnen ernstige ziektes helpen bestrijden. Sommige van de belangrijkste antioxidanten zijn de ontstekingsremmende oleocanthal en oleuropeïne, een stof die LDL-cholesterol beschermt tegen oxidatie.


Ontstekingsremmende stoffen

Men denkt dat chronische ontsteking een van de belangrijkste aanjagers van veel ziektes is, waaronder hartziekte, kanker, metabool syndroom, diabetes, Alzheimer en artritis. Er wordt wel geopperd dat een van de mechanismes achter de gunstige effecten van olijfolie zou kunnen zijn dat het ontstekingsremmend is. Er is enig bewijs dat oliezuur zelf – het meest prominent aanwezige vetzuur in olijfolie – ontstekingsmarkers zoals CRP (C-reactieve proteïne) kan verlagen. Maar de belangrijkste ontstekingsremmende effecten lijken te worden bewerkstelligd door de antioxidanten in olijfolie, vooral oleocanthal, dat blijkt te werken als ibuprofen, een populair ontstekingsremmend medicijn. Onderzoekers schatten dat de hoeveelheid oleocanthal in 50 ml extra vergine olijfolie, als het om het pijnstillende effect gaat, ongeveer overeenkomt met 10% van een dosis ibuprofen voor volwassenen.


Tegen cardiovasculaire ziektes

Cardiovasculaire ziektes (hart- en vaatziektes) zijn overal ter wereld de vaakst voorkomende doodsoorzaak. Veel observationele studies tonen aan dat overlijden aan deze ziektes niet veel voorkomt in bepaalde delen van de wereld, vooral de landen rondom de Middellandse Zee. Deze waarneming wakkerde de interesse aan in het Mediterrane dieet, dat gebaseerd is op de manier van eten in die landen. Uit onderzoek naar het Mediterrane dieet blijkt dat het hartziektes kan helpen voorkomen. Volgens één grote studie bleek dit dieet hartaanvallen, beroertes en overlijden met 30% te verlagen. 


Olijfolie en Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is over de hele wereld de vaakst voorkomende neurodegeneratieve ziekte en een hoofdoorzaak van dementie. Een van de kenmerken van Alzheimer is het optreden van eiwitophopingen (tangles) genaamd bèta-amyloïde plaques in bepaalde hersenneuronen. Een gecontroleerd onderzoek met mensen toonde aan dat een Mediterraan dieet met olijfolie gunstige effecten had op de hersenfunctie en dat dit het risico op cognitieve beperkingen verlaagde.


Olijfolie en kanker

Uit studies blijkt dat mensen in Mediterrane landen een tamelijk kleine kans lopen op kanker en het vermoeden is dat dit te maken heeft met olijfolie. Oxidatieve stress door vrije radicalen is een van de mogelijke bijdragende factoren aan kanker, maar extra vergine olijfolie bevat veel antioxidanten die deze schade weer beperken. Het oliezuur in olijfolie is zeer resistent tegen oxidatie en blijkt gunstige effecten te hebben op aan kanker gerelateerde genen.


Conclusie: Olijfolie is supergezond

Voor mensen met hart- en vaatziektes of degenen met verhoogd risico daarop is olijfolie zeker een ‘superfood’. Het is echter wel heel belangrijk om het juiste spul in huis te halen, dus extra vergine olijfolie die niet met goedkopere olie vermengd is. Dat dit geweldige vet echt gezond is, is een van de weinige dingen waarover men het in de voedingswereld zowaar eens is. 

Dat is nog eens iets wat je niet vaak ziet!

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.