Cafeïne voor het haar!

Apeldoorn 15 maart

Wie cafeïne zegt, bedoelt vaak koffie. Maar wist je dat je cafeïne ook 

in andere producten kunt tegenkomen? Veel fijns voor je lijf. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat cafeïne een positief effect heeft op ons lichaam.

En zo zijn er nog andere leuke cafeïneweetjes.  


In kleine hoeveelheden bestrijdt cafeïne vermoeidheid en is het een regelrechte energiestoot. 

Bovendien maakt het je alerter en geconcentreerder. Daarbij verlaagt cafeïne het risico op hart- en vaatziekten. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat cafeïne een positief effect heeft op je stofwisseling en bloedsomloop. Daarom wordt het ook wel eens gebruikt als vetverbrandend ingrediënt.


Cafeïne in je haar

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cafeïne kan voorkomen dat mensen kaal worden, tenminste, als dit een erfelijke oorzaak heeft. 

Cafeïne neutraliseert namelijk de groeiremmende werking van testosteron in de haarzakjes, en stimuleert haargroei. Helaas betekent het drinken van sloten koffie niet direct een wapperende haardos. Het grootste deel van de cafeïne blijft achter in ons lichaam. 

Om voldoende (pure) cafeïne te laten doordringen in de haarzakjes zijn speciale cafeïneshampoos ontwikkeld.


Wist je bijvoorbeeld dat…

• cafeïne binnen 3 tot 4 minuten in je bloed is opgenomen? 

• je haarzakjes de enige route zijn voor snelle cafeïneopname?

• wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat cafeïne haargroei kan stimuleren?

• stoppen met cafeïne ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken zoals 

   hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen? 

• je cafeïne van nature ook vindt in (ijs)thee, cacaobonen (chocola) en kolanoten (cola)?


Gezondheidsrisico’s van cafeïne?

In 1911 nam de Amerikaanse overheid een partij cola in beslag vanwege de eventuele gezondheidsrisico’s van cafeïne. Dat was het begin van meerdere onderzoeken naar de effecten van de oppeppende stof. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat cafeïne bij overmatig gebruik de bloeddruk kan verhogen en kan zorgen voor vaatvernauwing, een verminderde motoriek en zelfs angstaanvallen. Bovendien kan het de maag irriteren en de hartslag verhogen. Maar maak je geen zorgen: deze effecten treden pas op na inname van zeer grote hoeveelheden cafeïne.

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.