IJzer tegen mos in gazon

Apeldoorn  15 maart

Mos is het meest voorkomende en het meest hardnekkige onkruid in gazons. Ter bestrijding van mos wordt meer bestrijdingsmiddel gebruikt dan voor welke ander onkruid in grasvelden dan ook. Kalk (alleen) helpt niet. Mos is een verzamelbegrip voor honderden soorten mossen, die tot heel verschillende groepen behoren en sterk uiteenlopende eisen stellen.


Bekend zijn de levermossen, die op natte ondergrond spekgladde plakken vormen. Slechts een beperkt aantal mossen komen in grasvelden voor, maar voor elk grasveld is wel een aantal mossoorten dat juist daar optimaal kan groeien.


Of ergens mos kan groeien is afhankelijk van twee alles overheersende factoren:

• Het moet gedurende een bepaalde tijd voldoende nat zijn voor kieming en vestiging.

• Er moet voldoende licht zijn.

Dit betekent dat alle grasvelden die de grond niet volledig bedekken en lang genoeg nat zijn, geschikt zijn voor een weelderige mos-ontwikkeling. Met name de winter is belangrijk; alleen dan is er voldoende water voor de kieming, vestiging en snelle ontwikkeling. De meeste mossen kunnen zich heel goed bij lage temperaturen ontwikkelen en nemen met betrekkelijk weinig licht genoegen. In de winter staat de grasgroei stil. Daardoor kunnen mossen maandenlang vrij spel hebben als de grasmat kort en open de winter is ingegaan.  


Mos bestrijden met ijzersulfaat

Deze zachte, regenachtige winter zorgt ervoor dat mos- en algengroei vrij spel hebben. Een effectieve manier om mos te bestrijden is met ijzersulfaat. Door de korrels over het mos te strooien, zal het afsterven. Hierna is het eenvoudig uit het gazon te verwijderen. IJzersulfaat is niet alleen effectief tegen mos, het bevordert ook de groei en de kleur van het gras.


Toepassing:

Strooi 2 tot 2,5 kilogram ijzersulfaat per 100 m2 over het gras en mos. Het mos krijgt een zwarte kleur en zal uiteindelijk afsterven. Het is verstandig om na ongeveer 1 tot 2 weken te verticuteren.


Let op! 

Strooi ijzersulfaat niet op stenen, bestrating en dergelijke, daar dit roestplekken veroorzaakt. Wanneer u (of andere mensen en ook dieren) vochtig gras betreedt na het strooien en vervolgens weer de bestrating op loopt, kan door dit ‘stempelen’ ook dit roestplekken veroorzaken op de bestrating. Het is om deze reden aan te raden het gras 4 à 6 weken niet te betreden. Gebruik ook handschoenen en eventueel gelaats-bescherming!


Kalk op het gazon

Een gezonde grasmat is een gazon waar naast gras niets anders groeit en dat er altijd frisgroen uitziet. Helaas is dat bijna nooit het geval, zeker als de bodem ook nog eens een klei of zandgrond is. Deze bodems zijn namelijk uit zichzelf al een stuk zuurder, dat wil zeggen dat de pH-waarde van de bodem erg laag is. Mossen houden van deze lage pH-waarde en groeien erg snel en verdringen hiermee het gras.

Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. De kalk komt door regen in de bodem terecht en verbetert deze zure grond een stuk sneller. Zorg er wel voor dat je korrels kalk neemt want deze blijven door hun gewicht liggen. Poederkalk stuift heel erg en een zuchtje wind kan er voor zorgen dat het niet op het gazon maar juist in de border met wellicht zuur minnende planten terecht.

© 2021 Zegt het voort, zegt het voort... Alles uit deze krant mag worden doorverteld aan anderen!

Deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. De uit­gever is echter niet aansprakelijk voor foutieve vermeldingen, tekstfouten in deze uitgave.  Over artikelen, persberichten, prijzen, kleurplaten en puzzels wordt niet gecorrespondeerd. De uitgeverij is niet aansprakelijk voor gebruik van beeld en tekst en gaat er vanuit dat al het aangeleverde vrij is van copyright.